Ja, jeg bruker Botox….

Ja, jeg bruker Botox….

Botox, når man tenker på det, går tankene på at man putter  det i ansiktet for å fjerne rynker og gjøre seg «yngre».

Botulinumtoksin  er en nervegift som er kunstig produsert og er en av verdens gifteste. Jeg har nemlig testet Botox!
I vinter tok jeg nemlig botox for andre gang. Første gang var i 2012. Men jeg har ikke tatt det mot rynker, jeg har brukt det mot overdreven svette. Overdreven svette er et tema som man egentlig noe man gjerne ikke ønsker å snakke om, og ønsker at ingen ser eller vet om problemet. 

Jeg har hatt dette problemet siden tidlig tenårene, men ikke får noe spesielt hjelp fra legene da. Det var å test alle mulig sterke deodoranter, men ingenting fungerte ordentlig. Jeg har alltid hatt med dobbelt skift i veska/sekken for å ha mulighet til å bytte mens jeg var ute. Jeg har hatt en klesstil som jeg slipper trange gensere og brukt hovedsakelig svart og hvit og farger som det ikke har synes så godt på. Ikke mye pastell i skapet mitt. Man blir rett og slett ganske hemmet.

Jo eldre jeg har blitt har jeg funnet ut at jeg ønsket å prøve botox. Men en behandling koster gjennomsnitt opp mot 7000 kr for en behandling når jeg startet å undersøke dette i 2011. Dette er mye penger å bruke på noe man egentlig ikke vet fungerer eller hvordan resultat blir. Så jeg endte med å få henvising til hudlege på rikshospitalet for en utredning.

Der møte jeg en veldig hyggelig og omtenksom overlege som virkelig så problemet mitt og ønsket å hjelpe meg. Men jeg fikk den dårlig nyheten om at sykehuset ikke driver med botox mot armsvette lenger.
De hjelper kun personer med svette i hendene. Dette var en utrolig kjedelig tilbakemelding, men først fikk jeg noen medisiner som kunne hjelpe, men bivirkningen var sterke så jeg endte med å måtte kutte dem ut. Men som en god lege (mener jeg) lot hun  meg få test botox da medisinene ikke fungerte. Hun gjorde et unntak da jeg var en ille case. Hun ønsket jeg skulle få test det før jeg eventuelt valgte å bruke mange tusen på et privatsted.

Jeg har aldri vært så glad da jeg møte opp den dagen for å være nålepute.
Det var en ubehagelig prosess, men det var verdt det. Det ble mye bedre, optimalt kanskje bare noen mnd, men mye bedre i nærmere et år. Så når ting var gått tilbake til normalen skulle jeg gjerne gjort det igjen. Men klarte ikke helt å bruke så mye penger på det.

Så årene gikk og jeg har jo klart å leve med problemet, og hatt ekstra klær med meg over alt. Men plutselig en dag stod jeg og prat med en kollega som fortalte meg om en lokal sykepleier på en hudklinikk, som satte botox til en hyggeligere pris. Så da tenkte jeg at det var ikke så ille, så jeg bestilte time for å være nålepute igjen.

Det var litt skuffende da jeg følte det bare hjalp litt, men etter et par mnd fant jeg ut at det var kanskje så bra som det skulle bli og hverdagen har blitt ganske andreledes enn før jeg var nålepute.

Svetteproblem er nok flere rundt oss som sliter med, og man ønsker å gjøre det man kan for at ingen skal vite om det. Men nå har jeg selv funnet ut at det er bedre å være åpen om det og la folk få vite at jeg har et problem som jeg faktisk ikke kan styre.

Svetteproblem eller hyperhidrose som det heter på fagspråket er forårsaket av en overaktiv nerve i det sympatiske nervesystemet, og forklares vanligvis på et genetisk grunnlag.

Reklame:

Stengt for kommentarer.