Hverdagen er tilbake….

Hverdagen er tilbake….

Hverdagen er tilbake og rutinene som ble glemt i ferien må på plass igjen.
Det er tungt både for store og for små. Ikke minst når det er en stor ny epoke som står for dør hos mange. Slik som for minstemann her i huset.

Han starter nemlig i 1.klasse og SFO. Dette har han gledet seg til siden før sommerferien. I mai lurte han veldig på «når er sommerferien ferdig?».
Vi har prøvd å jobbe med å forberede han på denne overgangen og snakket mye om SFO og skolen sammen med storebror som starter i 3 klasse.
Det er trygt å ha han der og det tror jeg hverdagen til minsten blir hakket bedre.

Reklame:


Men det er mange som er første mann ut i familien som skal starte på denne store nye etappen i livet, som synes det kanskje ikke er like lett. Som mamma  synes jeg det er viktig å ikke glemme disse «små,store» 5/6 åringene våre som starter på en spennende vei ut i noe stort og fremmed.

Vi snakker så mye om tilvenning i  barnehagen når de er små, men hva med tilvenning til skolestart? Man snakker og forteller og kanskje besøker skolen ( i hvert fall barnehagene pleier å gjøre det). Men hva gjør vi når dagen kommer? Tar vi voksene oss tid til å bruke flere dager på tilvenning på SFO? Og de barna som starter rett på første skoledag, hvordan tilvenning til hverdagen får de? Får de ha en trygg person rundt seg den første skole uka? eller blir de kasta inn i timene og fremmede personer (som blir forhåpentligvis gode og trygg voksene for dem tilslutt) som forventer plutselige andre ting av dem enn man gjorde i barnehagen.

Jeg sitter her og har akkurat levert guttene på SFO, som de løper inn på. Heldigvis fordi storebror er den tryggebasen for minstemann. Men jeg tenker på alle de mammaene og pappaene der ute som har kjørt fra skolen med en liten klump i magen over at barnet har vært lei seg, og ikke ønsker å være på skolen. På de barna som vinker tappert hade i vinduet og som kanskje ikke føler seg trygge helt enda.

Vi må ikke glemme dem.  Hvor har vi  foreldre fokuset vårt? Hva støtte fra jobben får man til å gi barna en god tilvenning? Må man bruke ferien sin? Jeg tar meg selv i å tenke at de er så store gutter at dette går bra. Men de er enda små og trenger mye trygghet og kjærlighet.

Hvordan erfaringer har dere andre med skolestart?

Reklame:


 

Stengt for kommentarer.